خواص خرفه

خرفه، خواص عجیب آن و نحوه استفاده از این گیاه دارویی

اگر در یک جمله بخواهیم خواص مهم خرفه را بشماریم، می توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:

 

  • کاهش وزن
  • بهبود سلامت قلب
  • تقویت رشد سالم کودکان
  • درمان بیماری های معده و روده
  • جلوگیری از سرطان های خاص
  • محافظت از پوست
  • افزایش دید
  • تقویت سیستم ایمنی
  • ساختن استخوان های قوی
  • بهبود گردش خون
  • ۷ برابر بتاکاروتن بیشتر نسبت به هویج
  • ۶ برابر ویتامین E بیشتر از اسفناج
  • ۱۴ برابر امگا ۳ بیشتر نسبت به روغن های دیگر

حالا که خرفه، این گیاه دارویی خواص عجیب و شگفت انگیزی دارد بهتر است به طور دقیق تر آن را بشناسیم.

خرفه چیست؟

گیاه دارویی خرفه

خرفه یک سبزی برگدار می باشد که بیشتر در مناطق مدیترانه ای رشد پیدا می کند. به طور گسترده ای در آسیا، اروپا، خاورمیانه و آفریقا مصرف می گردد. از تمام گیاه شامل برگ ها، ساقه ها، گل ها و دانه های آن استفاده می شود. خرفه در دوران قدیم نیز مورد استفاده بوده است. به طور مثال در طب چینی از آن استفاده گردیده است.

شاید علاقه مند باشید خواص کامل هل را در مقاله هل، دانه آسمانی و خواص آن مطالعه نمایید.

موارد استفاده از خرفه:

در دستورالعمل های آشپزی معمولا از خرفه سوپ، سالاد  و تاس کباب استفاده می شود. این گیاه را معمولا به غذاهای گوشتی به عنوان یک طعم دهنده ی خوب اضافه می کنند. در برخی از فرهنگ ها با اضافه کردن خرفه به خمیر، نان های خوشمزه ای تهیه می کنند. به طور کلی طعم و مزه خاص آن و همچنین مواد مغذی موجود در آن، خرفه را به یکی از بهترین سبزیجات و گیاهان دارویی تبدیل کرده است. اما امروزه با توجه به همین ویژگی ها، خرفه در سرتاسر جهان کشت و استفاده می شود. علاوه بر کابردهای آشپزی از خرفه در طب سنتی برای درمان بیماری ها در چین و هند استفاده می شود. در ادامه نگاهی دقیق تر به خواص خرفه خواهیم داشت.

مواد مغذی موجود در خرفه:

در هنگامی که دانشمندان در حالی بررسی این گیاه بودند به نتایج شگفت انگیزی دست پیدا کردند. در این سبزی سطح بسیار خوبی از اسید چرب های امگا ۳، مقدار قابل توجهی فیبر، ویتامین A، ویتامین C، خانواده ویتامین B، آهن، منیزیم، منگنز، پتاسیم، کلسیم، مس وجود دارد. علاوه بر این ها، رنگدانه هایی به نام بتالین که از آنتی اکسیدان های قوی می باشد و کاروتئونیدها، خرفه را به یکی از مفیدترین گیاهان دارویی جهان تبدیل کرده است.

خواص خرفه برای سلامتی انسان:

خرفه و درمان سرطان

خرفه مزایای زیادی برای جلوگیری و درمان بیماری ها دارد. در ادامه در مورد جزئیات فواید خرفه صحبت خواهیم کرد.

بهبود سلامت قلب:

از نظر افزایش قدرت قلبی و عروقی شما خرفه می تواند از چند جهت کارساز باشد. به طور مشخص محققین سطح بالای اسید چرب های امگا ۳ را در خرفه شناسایی کرده اند که بیشتر از بعضی از روغن های ماهی می باشد که به عنوان برترین منبع اسید چرب های مفید شناخته می شود. امگا ۳ کمک می کند تا میزان کلسترول بد خون کاهش پیدا کرده و کلسترول سالم را در جریان خون ایجاد می کند. مصرف غذاهایی که میزان امگا ۳ در آن ها بالا است خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و تصلب شرایین را کاهش می دهد و از این طریق مانع سکته های قلبی و مغزی می شود. همچنین پتاسیم موجود در خرفه فشار خون را کاهش می دهد و فشار کمتری به رگ های خونی و در نتیجه قبل وارد می شود.

شاید علاقه مند گیاهان دارویی مناسب برای بی خوابی را بشناسید. کافیست مقاله زیر را مطالعه کنید:

۶ گباه دارویی برای مبارزه با بی خوابی

کاهش وزن:

خرفه دارای مقادیر بسیار کمی کالری می باشد. در عوض غنی از فیبر و مواد مغذی است. بدین معنا که افراد پس از مصرف خرفه بدون اینکه کالری زیادی جذب کنند منابع مورد نیاز بدن خود را دریافت می کنند که این می تواند باعث لاغری و تناسب اندام شود.

رشد کودک را تقویت می کند:

اگر چه هنوز تحقیقات اولیه در این زمینه در حال انجام می باشد اما مطالعات اولیه نشان داده است که مصرف مناسب امگا ۳ در رژیم غذایی کودکان سبب کاهش برخی اختلالات در کودکان می شود مثل اوتیسم، ADHD و بعضی از بیماری های دیگر که ممکن است گریبان گیر کودک شود.

درمان بیماری های دستگاه گوارش:

فواید خرفه

برخی از افراد شاید برای درمان بیماری های خود به دنبال جایگزین های طبیعی به جای داروهای شیمیایی نباشند اما در گذشته و در طب سنتی این دست داروهای طبیعی بسیار استفاده شده است. به طور مثال از خرفه به طور گسترده ای استفاده شده است. به طور مثال برای درمان اسهال، خونریزی روده، بواسیر یا هموروئید و اسهال خونی از خرفه استفاده شده است. امروزه نیز برای درمان بیماری های مربوط به روده از این گیاه دارویی استفاده می شود. این خواص بیشتر به ترکیبات ارگانی که در خرفه وجود دارد بر می گردد مثل: دوپامین، اسید سیتریک، اسید مالیک، آلانین، گلوکز و بسیاری از مواد دیگر.

درمان بیماری های پوستی:

علاوه بر مسائل دستگاه گوارش، خرفه می تواند در درمان بسیاری از بیماری های پوست نیز راهگشا باشد. ویتامین A موجود در خرفه به همراه ترکیبات دیگر آن می تواند برای درمان التهابات پوست از قبیل نیش حشرات مثل زنبورها و پشه ها استفاده شود. مصرف خرفه باعث بهبود سلامت پوست، از بین رفتن چین و چروک ها و همچنین بهبود زخم ها و التهابات پوست شود.

جلوگیری از سرطان:

امروزه یکی از شایع ترین و غم انگیزترین بیماری ها، سرطان می باشد و هر نوع ماده ای که در مقابله با این بیماری باشد مورد توجه و استقبال قرار می گیرد. خرفه دارای مقدار قابل توجهی ویتامین A و C می باشد که جزء قویترین آنتی اکسیدان های طبیعی هستند و برای جلوگیری از سرطان های خاص مثل سرطان ریه و دهان استفاده می شود. همچنین دارای رنگدانه های بتالین می باشد که باعث ایجاد رنگ زرد و قرمز در خرفه می شود. خرفه همچنین دارای ترکیبات Beta-cyanins و beta-xanthins می باشد که مانع از ایجاد رادیکال های آزاد در بدن می شود و این خود موجب جلوگیری از توسعه سرطان می شود.

تقویت بینایی:

ویتامین A و بتاکاروتن در سالیان سال به عنوان بهبود سلامت چشم شناخته شده اند. خرفه می تواند باعث جلوگیری از بیماری هایی نظیر آب مروارید یا دژنراسیون ماکولا (تباهی لکه زرد) شود. این توانایی خرفه به تخریب رادیکال های آزادی بر می گردد که باعث تخریب سلول های چشم به خصوص در سنین پیری می شود.

تقویت استخوان ها:

استفاده از خرفه

مواد معدنی موجود در خرفه برای کسانی که خواهان تقویت استخوان ها و دوری از پوکی استخوان هستند بسیار مفید می باشد. کلسیم، آهن، منیزیم و منگنز موجود در خرفه، همه عناصر مورد نیاز برای رشد و تقویت بافت استخوانی در بدن ما می باشند.

تقویت گردش خون:

مقدار زیاد آهن و مس در خرفه باعث تحریک تولید سلول های قرمز خون می شود. هر دوی این مواد برای گردش خون بهتر در بدن ما ضروری هستند. این دو ماده موجود در خرفه باعث افزایش سرعت گردش خون و افزایش سرعت اکسیژن رسانی به بخش های مختلف بدن می شود در نتیجه باعث بهبود سریعتر سلول ها و بخش های آسیب دیده می شوند. علاوه بر این آهن و مس باعث بهبود رشد مو و کارایی متابولیسم بدن می شود.

نکته مهم:

خرفه دارای مقادیر زیادی اگزالیک اسید می باشد که باعث ایجاد سنگ کلیه می شود. کسانی از که کلیه های سنگ ساز دارند باید خرفه را در آب جوشانده تا اگزالیک اسید آن بدون از بین رفتن سایر مواد مغذی از بین برود.

منبع: سایت organicfacts.net