- عطارمارت
- مهر 29, 1397
سداب
نام های رایج:
فیجل، فیجن، سذاب.
Rue, Ruta graveolens.
قسمت های دارویی:
تمام قسمت های گیاه.
خصوصیات ظاهری:
برگ گیاهی از خانواده Rutaceae و چند ساله است. برگ های آن در قسمت پایین ساقه دارای بریدگی است و چند بخش دارد. قسمت بالای آن ساده و کامل است. برگ هایی که دارای بریدگی اند به چند برگچه تقسیم شده اند. برگچه ها و برگها به رنگ سبز غباری و کمی ضخیم و گوشت دارند. گل های آن درشت و زرد رنگ اند و در تابستان ظاهر می شوند. بلندی ساقه آن ۴۰ تا ۸۰ سانتی متر است. از اعضای گیاه، به خصوص برگ های آن، بر اثر فشار انگشتان بوی متعفنی متصاعد می شود. میوه آن در محفظه ای قرار دارد که دربردارنده تعدادی دانه به هم پیوسته مثلث شکل است.
طبیعت:
گرم و خشک است و تازه آن، از نظر گرمی و خشکی، معتدل است.
ترکیبات شیمیایی:
این گیاه دارای نوعی اسانس روغنی سمی، نوعی گلوکوزید، روتین، مواد ضد عفونی کننده و تانن هاست.
خواص درمانی و موارد مصرف سداب:
ا. دو تا پنج گرم از آن را در یک لیتر آب جوش دم کنید و صاف شده آن را صبح و ظهر و شب بنوشید؛ نفخ را تحلیل می برد، تقویت کننده معده و و اشتها آور است، سنگ مثانه را خرد می کند، برای درمان کزاز و ایست قلبی و روماتیسم و دردهای اعصاب مفید است، معرق و ضد اسپاسم و قاعده آور است، یرقان را درمان می کند، بازکننده گرفتگی مجاری است، قوای عقلی و دماغی را افزایش می دهد. درصد اسپرم ها را بالا می برد، عصبانیت را برطرف می سازد.
۲. خشک آن را با شوید خشک مخلوط کرده، بکوبید و بخورید؛ برای تسکین درد پهلو و سینه، تنگی نفس، سرفه مزمن، دل پیچه و لرزهای سرد نافع است.
٣. آن را نرم بکوبید و سپس با انجیر و مغز گردو مخلوط کرده، دوباره بکوبید و بخورید. تریاقی است که برای دفع سموم گزندگان مفید است. همچنین مسمومیت ناشی از زیاده روی در خوردن مشروبات الکلی را برطرف می سازد.
۴. چند روز متوالی، هر روز ۳ تا ۵/۳ گرم از آن را بکوبید و بخورید؛ فلج و رعشه و تشنج را درمان می کند.
۵. آب دم کرده آن را با عسل شیرین کنید و بنوشید؛ سکسکه های غیر طبیعی را قطع می کند، درد کمر و مفاصل را تسکین می دهد، سبب جلو افتادن قاعدگی می شود.
۶. آن را در شربت عسل بجوشانید و بخورید و یا در سرکه رقیق دم کنید، تا جایی که سرکه به نصف برسد و به مرور مصرف کنید؛ استسقاء لحمی را درمان می کند.
۷. خوردن آب دم کرده آن با روغن زیتون برای خارج کردن کرم معده مفید است.
۸. اگر زنی هر روز چهار گرم از گرد برگ آن را بخورد و هر بار، پس از نزدیکی، رحم خود را با آب طبخ شده سداب شست وشو دهد، از باردار شدنش جلوگیری می شود.
۹. جویدن آن بر رفع بوی سیر و پیاز از دهان تأثیری سریع دارد. همچنین گرداندن آب جوشانده آن در دهان بوی سیر را از بین می برد.
۱۰. اگر تا مدتی هر روز از آن بخورید، باعث سقط جنین می شود.
۱۱. تازه آن را بکوبید و بر سر ببندید؛ باعث تقویت و رشد مو می شود و ریزش مو را نیز متوقف می سازد.
۱۲. آب جوشانده آن را در گوش بچکانید؛ گوش را ضدعفونی کرده، درد آن را برطرف می کند.
۱۳. ساییده آن را با کمی سرکه مخلوط کنید و در بینی بچکانید؛ سردرد جلو سر، که ناشی از سرماخوردگی باشد، و همچنین درد پشت سر را، که از بلغم باشد، تسکین می دهد. .
۱۴. اگر هر شب رحم را با آب جوشانده آن شست و شو دهید، عفونت را برطرف می سازد.
۱۵. گرد ساییده شده آن را در بینی شخصی که خون دماغ شده فوت کنید؛ خون را بند می آورد.
۱۶. تازه آن را با زردچوبه ساییده مخلوط کرده، روی پوست بگذارید؛ برای رفع خارش پوست نافع است.
۱۷. گرد آن را با عسل مخلوط کنید و بر موضع بمالید؛ درد مفاصل را تسکین می دهد.
۱۸. آن را در سرکه و روغن گل سرخ بجوشانید و هر شب بر سر بمالید؛ برای درمان کچلی و رفع جراحت سر نافع است.
۱۹.عصاره تازه آن را در گوش بچکانید؛ برای تسکین درد گوش نافع است.
توجه:
مداومت در بوییدن و خوردن آن سبب ضعف چشم می شود. خوردن آن برای اشخاص ضعیف مضر است. این دارو در زنان باردار سبب سقط جنین می شود. همچنین زیاده روی در خوردن این دارو نیروی جنسی را ضعیف می کند. .
منبع: کتاب چهل گیاه، فواید و خواص درمانی نوشته دکتر محمد دریایی