توضیحات
گزانگبین ماده خوراکی خاکستری رنگی است که مانند عسل است و توسط نوعی حشره بر روی درخت گز تولید می شود. طبع ریشه، پوست و برگ گزانگبین سرد و خشک است، این در حالی است که طبع شهد آن گرم و خشک است. این ماده پر خاصیت به دلیل اینکه عصاره آن بسیار کمیاب است و حشره های سازنده آن رو به نابودی هستند، قیمت بسیار زیادی در بازار دارد.
انگبین گون، شهد پارسی، ترنجبین اصفهان و گز خوانساز از دیگر نام های گزانگبین هستند.
خواص گزانگبین
گزانگبین به دلیل داشتن فروکتوز، ماده مناسبی برای افزایش اسپرم سازی در مردان و کمک به درمان ناباروری است.
قند موجود در گزانگبین برای بیمار های دیابتی ضرری ندارد و آن ها هم می توانند از آن استفاده کنند.
این ماده بهترین ملین برای افراد سالخورده و کودکان به حساب می آید؛ همچنین گزانگبین از بواسیر و یبوست پیشگیری می کند.
یکی از مهم ترین خواص این ماده طبیعی این است که سینه را نرم می کند و ناراحتی های دستگاه تنفس را از بین می برد.
استفاده از آن برای درمان یرقان موثر است. یرقان که در اثر رسوب کلسترول، ایجاد سنگ صفرا و در نتیجه بالا رفتن بیلی روبین در خون ایجاد می شود، توسط گزانگبین درمان می شود.
افرادی که زخم معده و اثنی عشر دارند می توانند از شهد این خوراکی گیاهی برای درمان آن استفاده کنند، برای این کار تنها کافی است تا شهد گزانگبین را در آب جوش حل کنید.
استفاده از پنجاه گرم شهد حل کرده گزانگبین در روز، برای درمان گرفتی، ورم و انسداد مجاری طحال موثر است.
از دیگر خواص بی شمار این ماده می توان به تقویت اعصاب، تقویت قوای جنسی، تقویت قوای جسمانی، درمان اسهال و درمان سرماخوردگی اشاره کرد.