- عطارمارت
- اردیبهشت 9, 1397
گیاه خار مریم یک گیاه دارویی مهم برای کبد بوده و به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی برای پاکسازی و سم زدایی بدن به ویژه کبد مورد استفاده قرار می گیرد. گیاه خار مریم که نام علمی آن Silybum marianum است در اکثر مناطق گرم زمین قابل رویش می باشد. گیاه خار مریم در بهبود عملکردهای گوارشی بسیار کارآمد است، دلیل این کارآمدی کمک به تولید آنزیم های مفید، افزایش تولیدات صفراوی، کاهش التهابات و تسکین غشاهای مخاطی در سرتاسر بدن می باشد.
خار مریم چه نوع گیاه دارویی است؟
گیاه خار مریم حدود 2000 سال است که شناخته شده و استفاده می شود. این گیاه بومی منطقه مدیترانه بوده و از خانواده کاسنیان می باشد. پزشک و گیاه شناس یونانی اولین بار خواص شفابخش گیاه خار مریم را 40 سال بعد از میلاد مسیح بیان کرد. اسم این گیاه به زبان انگلیسی Milk thistle می باشد که علت این نامگذاری وجود مایعی شیری رنگ در برگ های این گیاه می باشد که پس از خرد شدن از گیاه خارج می شود.
مزایای گیاه خار مریم از طریق کشیدن سموم از بدن و محافظت از آسیب های کبدی نمایان می شود. سیلیمارین ماده فعال موجود در خار مریم می باشد که به عنوان یک داروی سنتی برای درمان طبیعی بیماری های کبدی مورد استفاده قرار می گیرد. این خاصیت سیلیمارین به دلیل داشتن ماهیت آنتی اکسیدانی قوی می باشد.
به عنوان یک آنتی اکسیدان، خار مریم شبیه به مواد مغذی دیگری مانند ویتامین E و ویتامین C می باشد که به مبارزه با آسیب رادیکال های آزاد می پردازد و روند پیری را که می تواند منجر به پیشرفت انواع بیماری ها شود، کند می کند. دانه های این گیاه حاوی مقادیر زیادی عصاره های چربی دوست می باشد که به مانند آنتی اکسیدان های بیوفلاوانوئیدی عمل کرده و باعث افزایش ایمنی بدن و کاهش فرآیند استرس اکسیداتیو می شود.
یکی از سوالات رایج نسبت به گیاه خار مریم این است که چه خواصی برای سلامتی ما دارد و چرا باید از این گیاه دارویی استفاده کنیم؟ هر چند که خواص مختلفی را برای گیاه خار مریم ذکر کرده ایم، اما آن چه بیشتر شناخته شده است توانایی این گیاه در پشتیبانی طبیعی از کبد و پاکسازی سموم می باشد. همانطور که در مقالات قبلی بیان کردیم وظیفه کبد در بدن به مثابه یک فیلتر بوده و باعث می شود سموم از بدن ما دفع شوند و کبد این کار را هر روز به خوبی انجام می دهد. اما از آن جا که ما در معرض انواع آلودگی ها و سموم چه از طریق آب و هوا و چه از طریق خوردن غذاهای فرآوری شده و نوشیدنی های مضر هستیم کبد نیازمند نیروهای کمکی می باشد و گیاه خار مریم یک گزینه ایده آل برای این کار به حساب می آید. این گیاه علاوه بر این کار باعث معکوس شدن فرآیندهای آسیب زا به کبد نیز می شود و در جهت بهبود آسیب های کبدی بر می آید.
6 خاصیت برتر گیاه خار مریم:
سلامتی و پاکسازی کبد
به عنوان یک حمایت کننده کبد، گیاه خار مریم پاک کننده قوی کبد می باشد. این گیاه باعث بازسازی سلول های کبدی شده در حالی که فرآیند سم زدایی درون کبد پردازش می شود. گیاه خار مریم به طور طبیعی در معکوس سازی فرآیند های مضری که روزانه با آن ها سر و کار داریم مثل سموم موجود بر روی مواد غذایی، فلزات سنگین در آب نوشیدنی، آلودگی هوا که هر روزه استفاده می کنیم و بسیاری از سموم دیگر، نقش بسیار تاثیرگذاری دارد.
کبد در واقع بزرگترین اندام داخلی ما می باشد و مسئول بخش زیادی از عملکردهای سم زدایی بدن. وضعیت خونی مناسب در سراسر بدن منوط به سلامت کبد است. کبد به عنوان یک تصفیه کننده خون باید روزانه به طور فعال آن را پاکسازی کند تا بدن و همه سیستم های آن به خوبی وظیفه خود را انجام دهند.
کبد به بدن ما کمک می کند تا مواد مضر را از آن خارج کنیم، به تولید هورمون های مفید کمک می کند، گلوکز را وارد جریان خون می کند تا ما یک انرژی پایدار داشته باشیم، صفرا را داخل روده کوچک آزاد می کند تا چربی های غذا جذب شود. بنابراین می بینید در صورتی که عملکرد کبد دچار مشکل شود چه مشکلات و بیماری هایی نصیب انسان می گردد.
می تواند از سرطان جلوگیری نماید
دانه های خار مریم دارای یک ترکیب فلاونوئید آنتی اکسیدانی قوی به نام سیلیمارین می باشد که خود از چندین ترکیب دیگر ساخته شده که به فلاولیگنان ها مشهور می باشند. سیلیمارین باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان، افزایش سیستم ایمنی، مبارزه با آسیب های دی ان ای و معکوس کردن رشد تومور، می شود.
محققان دانشگاه مینه سوتا در سال 2007 پس از مطالعات متعدد در مورد خواص درمانی خار مریم به این نتیجه رسیدند:
شواهد قوی مبنی بر اثرات ضد سرطانی در گیاه خار مریم وجود دارد از جمله مهار رشد سلول های سرطانی در سرطان های پروستات، پوست، پستان و سلول های گردنی
حدود 50 تا 70 درصد از مولکول های موجود در خار مریم نوعی آنتی اکسیدان قوی به نام سیلیبین هستند که به نام سیلیبینین شناخته می شوند. این آنتی اکسیدان ها سنتز پروتئین را به خوبی انجام می دهند و باعث ایجاد تغییراتی در پوسته خارجی سلول ها شده و آن ها را از آسیب و جهش مصون می دارند. این دیواره مانع از سکونت سموم در داخل بدن می شود، به بازسازی سلول ها کمک می کند و با اثرات مضر آلاینده ها، مواد شیمیایی و فلزات سنگین که می تواند منجر به فعالیت رادیکال های آزاد در بدن شود، مقابله می نماید.
ممکن است به کاهش کلسترول کمک کند
کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده آمریکا، خار مریم را به عنوان یک ضد التهاب قوی به حساب می آورد. خار مریم باعث افزایش سلامت قلب و کاهش سطوح کلسترول در بدن می شود. این مزایا از طریق کاهش التهابات، تمیز کردن خون و جلوگیری از فرآیند مخرب استرس اکسیداتیو در داخل شریان های خونی توسط خار مریم صورت می گیرد.
اگر چه هنوز نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد اما تحقیقات اولیه نشان داده است هنگامی که سیلیمارین یا عصاره گیاه خار مریم به همراه درمان های سنتی دیگری به کار گرفته شود، نسبت به زمانی که از این عصاره استفاده نشود، میزان کلسترول بد یا LDL و میزان تری گلیسرید بهبود پیدا کرده و متعادل تر می شود. اما نکته ای که باید در این تحقیقات خاطر نشان کرد این است که این آزمایش بر روی افراد درگیر با دیابت انجام گرفته است و در حال حاضر هنوز مشخص نیست که آیا این تاثیرات بر روی افراد بدون دیابت هم صورت خواهد گرفت یا خیر و آیا در آینده برای کاهش کلسترول می توان از این گیاه دارویی استفاده کرد یا نه.
ممکن است به کنترل دیابت کمک کند
بر اساس تحقیقات موسسه ملی بهداشت، تحقیقات قانع کننده ای وجود دارد که نشان می دهد استفاده از سیلیمارین در کنار درمان های مرسوم دیابت می تواند به کنترل و درمان دیابت کمک کند. مطالعات بالینی و تجربی مشخص کرده است که آنتی اکسیدان های قوی موجود در خار مریم منجر به کاهش قند خون در بیماران مقاوم به انسولین می شود.
یک مطالعه انجام شده توسط گروه فارماکولوژی موسسه گیاهان دارویی در سال 2006 دریافت، زمانی که بیماران مبتلا به دیابت در یک دوره 4 ماهه، عصاره سیلیمارین را مصرف کرده اند میزان قند خون ناشتا و سطح انسولین آن ها نسبت به افرادی که تحت درمان با پلاسبو بودند، به طور قابل توجهی بهبود پیدا کرده اند.
این احتمال می تواند درست باشد چرا که کبد مسئول تنظیم بخشی از هورمون ها می باشد که آزاد کردن انسولین به جریان خون نیز از این دست مسئولیت هاست. انسولین مسئول کنترل گلوکز یا قند خون است که برای افراد دیابتی بسیار مهم می باشد.
ممکن است مانع از تشکیل سنگ کیسه صفرا شود
کبد یک عضو اصلی از دستگاه گوارش ما می باشد که به فرآیند پردازش مواد مغذی و سموم که از طریق، غذا، آب و هوا وارد بدن ما می شود کمک می کند. از آن جا که کبد و سایر اندام ها مانند کیسه صفرا، پانکراس، روده ها و کلیه ارتباط نزدیکی داشته و همگی به دنبال بهبود سلامت کبد هستند، خار مریم نیز مانع از تشکیل سنگ های کلیه و سنگ های صفراوی می شود.
اگرچه تحقیقات در این زمینه بسیار کم و محدود است، اما به دلیل توانایی خار مریم در ایجاد صفرا و کمک به کبد و صفرا در سم زدایی، می توان این انتظار را داشت که خار مریم در جلوگیری از سنگ های کیسه صفرا موثر باشد. سنگ های صفراوی وقتی تشکیل می شود که کلسترول و سایر مواد موجود در صفرا ترکیب شده و کم کم حالت جامد پیدا می کند و در پوشش داخلی کیسه صفرا قرار می گیرند.
خواص هل بر اساس تحقیقات علمی، درمان سرطان، رفع بوی بد دهان و…
دارای تاثیرات ضد پیری است
از آن جا که گیاه خار مریم دارای آنتی اکسیدان های قوی می باشد و این آنتی اکسیدان ها بدن را از آسیب های رادیکال های آزاد مصون می دارد و آلاینده ها و سموم را از خون و دستگاه گوارش حذف می کند ممکن است در کاهش روند پیری بسیار موثر باشد. این موضوع هم برای پوست و هم ارگان های داخلی بدن صدق می کند زیرا این آنتی اکسیدان ها بدن شما را از بیماری های مزمن و سخت نجات می دهد.
خواص محافظتی خار مریم برای پوست که باعث کاهش علائم ظاهری پیری می شود بسیار قابل تامل می باشد. بنابراین مصرف خار مریم یک راه ساده برای جلوگیری از سرطان پوست و آسیب های پوستی از قبیل لکه های تیره، چین و چروک، خطوط و … می باشد. هر چند تحقیقات در این زمینه کم است اما یک مطالعه حیوانی نشان داد که پوست موش ها که تحت تاثیر اشعه UV دچار استرس اکسیداتیو شده بود، با استفاده از سیلیمارین مورد محافظت و بهبود قرار گرفتند.
خار مریم و گلوتاتیون:
سیلیمارین موجود در خار مریم یک آنتی اکسیدان است که بدن را در مقابل فقدان گلوتاتیون محافظت می کند. گلوتاتیون یک آنتی اکسیدان اصلی بدن است که مانع ایجاد بیماری های مختلف در انسان می شود. گلوتاتیون به طور طبیعی در بدن انسان و بعضی از گیاهان، قارچ ها و جلبک ها یافت می شود.
بزرگترین نقش گلوتاتیون جلوگیری از فرآیند استرس اکسیداتیو در بدن می باشد که می تواند منجر به بیماری هایی نظیر سرطان، دیابت و بیماری های عصبی شود. رژیم های غذایی فرآوری شده، آلودگی ها، سموم، استرس، عفونت ها، پرتو درمانی و عوامل بسیار دیگری باعث کاهش توانایی کبد و همچنین گلوتاتیون می شود. خار مریم از طریق بهبود عملکردهای سم زدایی کبد به افزایش سطح گلوتاتیون بدن منجر می شود. خار مریم دیواره سلولی کبد را تقویت می کند، بافت آن را بازسازی می کند و از تشکیل گلوتاتیون حمایت می کند.
منبع: سایت draxe.com